detalj häst Ekipage-1

Lena Danius

Bilder från lägret:

Kadriljridning
på schemat stod förutom privatlektioner även kadrilj,

Kadriljridning
mer kadrilj,

Arbete från marken
arbete från marken för de som önskade,

Alexanderteknik för ryttare
Alexanderteknik för ryttare,

Hästar som vilar
behövlig vila för hästarna,

Många härliga skratt
och sist men inte minst
många härliga skratt!

RAPPORT FRÅN LÄGRET 2008
KLASSISK RIDNING OCH ALEXANDERTEKNIK

Så här skrev en av kursdeltagarna:

Återigen - ett stort TACK för att du och Maria gav er in på det här experimentet, att ha ridläger och Alexanderträning tillsammans! Visst har det svidit i plånboken (nja, mest i makens förstås), som jag varit utan både pengar och jobb. MEN, det har varit den absolut mest givande kurs jag någonsin varit på i hästsammanhang. Det har varit väl värt pengarna! De här fyra dagarna har givit mig både en och två AHA-upplevelser. Kombinationen KR och AT fungerade klockrent för mig! Jag kände att det kom ett stort genombrott under lägret som kommer vara till stor hjälp för hästen och mig som ekipage.
Ulrika

TACK alla deltagare som ställde upp på Marias och mitt experiment! Resultatet visar att konceptet är suveränt och vi återkommer med fler kurser, både de önskade uppföljningskurserna och nya läger.


Här nedan följer den ursprungliga informationen inför lägret:

Klassisk ridning med Lena Danius

Den ridning som lärs ut idag bygger på idéer från 1800-talet. Hästen jämfördes med en ångmaskin, där ryttarens skänklar gav kraften och handen reglerade den. Eftersom skänkeln gasar samtidigt som handen bromsar skapar detta ofta onödiga spänningar hos ryttare och häst, samt oklar kommunikation.

I den klassiska ridningen är handen den primära hjälpen och skänkeln sekundär. Ryttare behöver endast kunna tre tygelhjälper för att kunna utföra rörelser så som galoppombyten, piaff, passage och piruetter. Dessa tre är halvhalt, direkt och indirekt tygel. Fokus vid ridningen ligger på kvalitet i kontakten mellan ryttarens hand och hästens mun.

Den klassiska ridningen ger dig som ryttare de verktyg du behöver för att kommunicera effektivt med din häst.

Alexanderteknik med Maria Bucht

Alexandertekniken hjälper ryttaren att hitta rätt i sin egen kropp. Avspänning är ett resultat av god balans, och balans är ett resultat av att du vet hur din kropp (och knopp!) fungerar och hänger ihop.

För hästen innebär ryttarens obalans att vi ofta kniper med knäna, svajar med vårt överliv i övergångar och håller i oss i tygeln. Våra leder blir låsta och vår förmåga att följa hästens rörelser blir sämre. Vi blir med andra ord obekväma för hästen att bära.

Alexandertekniken ger dig som ryttare de verktyg du behöver för att kunna bli en ryttare i balans som hästen gärna bär.

Läs mer om Maria här »

Praktiskt information

Kostnad 6 800 kr och inklunderar lektioner i ridning och AT varje dag, föreläsningar, logi och kost, samt boxplats och tillgång till hage. Anmälan görs genom att sätta in 1000 kr på Bg 5512-4580 tillhörande Ekipage-1. Skriv ditt namn, e-post och telefon och att insättningen gäller ridläger 2008.

Mer information får du av Lena (070-298 70 28, alternativt lena.danius@ekipage-1.se) eller Maria (070-686 88 20, alternativt maria@birga.se)

Text, foton och grafik på webbplatsen är om inget annat anges © Ekipage-1. Återge gärna men ange då källan.
E-post: info@ekipage-1.se, mobil: 070-298 70 28, Bg: 5512-4580
Senast uppdaterad 2010-12-21
detaljbild häst